Różnica między parowarem a szybkowarem

parowary i szybkowary

Bardzo często mówi się o zdrowym odżywianiu, które jest bardzo zdrowe i korzystnie wpływa na naszą dietę. Jednak w czym gotować lub smażyć aby było zdrowe, bez tłuszczu? Odpowiedź jest jedna parowary i szybkowary. Czym one właściwie się różnią?

Jak jest zbudowany parowar

Parowar jest zbudowany z jednego lub więcej pojemników. Teraz dodatkowo można kupić parowar, który posiada dodatkowe pojemniki do gotowania jajek, ryżu lub duszenia potraw. Zaletą parowaru jest to, że “gotujemy” bez grama tłuszczu dzięki czemu potrawy są dietetyczne. Takie urządzenie nadaje się dla osób, które chcą mieć piękną figurę oraz co ważne gotowanie w parowarze zapobiega chorobom wieńcowym czyli nasze serce będzie przez długi czas jak “dzwon”.

Jak jest zbudowany szybkowar

Szybkowar jest to bardzo szczelny garnek przez który nie wydobywa się para dzięki czemu podczas gotowania wzrasta ciśnienie w garnku i gotowanie znacznie jest szybsze. Oczywiście aby garnek nie rozsadził się w pokrywie znajduje się specjalny otworek przez który wolniutko wydobywa się para.

Jaka jest różnica między parowarem a szybkowarem

Taka, że w parowarze gotujemy potrawy na parze natomiast szybkowar wykorzystuje wysokie ciśnienie dzięki czemu przyśpieszony jest proces gotowania. I w tym i w tym nie powinno używać się tłuszczu do smażenia.

W szybkowarze jak parowarze można ugotować wspaniały obiad dla całej rodziny. Oczywiście będzie on znacznie delikatniejszy, ponieważ można by powiedzieć, że będzie jak by gotowany z tą różnicą, że dzięki tym urządzeniom zatrzymamy więcej wartości odżywczych w potrawach a jest to bardzo ważne dla odpowiedniej diety.  Tym bardziej, że takie urządzenie należy już w dzisiejszych czasach do najdroższych a jeśli chcemy utrzymać smukłą sylwetkę bądź w domu są dzieci to tym bardziej jedno z tych urządzeń się przyda.