Kociołek Papina czyli jak gotować szybko i zdrowo

szybkowar

Dzisiaj możemy dostać parowary i szybkowary. Gotując w parowarze będziemy mieli pewność, że nic nie przypalimy co nam się tradycyjnie zdarza. Innym atutem szybkowaru jest to, że dzięki szybszemu działaniu gotowania potrawy utrzymują więcej wartości odżywczych i witamin.

Tytuł artykułu może być dość ciekawy i nie dla wszystkich jasny. A więc kim był Pan Denis Papin? Był to francuski uczony, profesor matematyki, doktor medycyny i fizyki a co najważniejsze wynalazł napęd parowy. I to dzięki niemu już przez około 325 lat jest znany szybkowar. Początkowo na cześć naukowca szybkowar nazywano kociołkiem Papina, ale z dobą nowoczesności nazwano go szybkowar.

Każdy wie jak wygląda szybkowar ale jeśli nie to szybkowar są to garnki z pokrywami ze specjalnym otworkiem przez który podczas gotowania pomału wylatuje para. Jeśli zaczynamy gotować w parowarze warto przed włożeniem do niego np. warzyw postawić obok kuchenki minutnik. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Gotując wcześniej w zwykłych garnkach nie jesteśmy przyzwyczajeni, że warzywa lub inne składniki ugotują się nam znacznie szybciej niż w zwykłym garnku. A nie byłoby miło wyciągnąć z szybkowaru rozgotowanych warzyw. Dlatego zaraz po włożeniu warzyw do szybkowaru włączyć minutnik na dany czas i w tym czasie nie musimy pilnować ich, że nam się przypalą lub coś innego. A w między czasie możemy zająć się czymś innym.

Gotując w parowarze lub w szybkowarze będziemy mieli pewność, że warzywa, ryż, ryby, mięso zachowają więcej wartości odżywczych i witamin niż byśmy je przygotowali w naturalny sposób czyli byśmy je usmażyli, udusili bądź po prostu ugotowali w wodzie. Warto zakupić chociaż jeden z tych sprzętów aby nasze potrawy były zdrowe i miały piękny kolor.