Smażenie bez tłuszczu – zdrowe i pyszne potrawy na patelni

Patelnia a dieta czyli smażymy bez tłuszczu

Jak dobrze pamiętam w naszej kuchni posiadaliśmy tylko i wyłącznie patelnie na które trzeba było początkowo położyć jakiś tłuszcz aby cokolwiek upiec.

Zmieniło to się jak dowiedziałam się z mamą, że mój tata ma raka i potrzebuje odpowiedniej diety. Między innymi beztłuszczowej a co za tym idzie nie mógł nic piec na tłuszczu. I właśnie wtedy musiałyśmy kupić również patelnie na których można było piec bez tłuszczu.

Patelnia a dieta

Jak dobrze pamiętam w naszej kuchni posiadaliśmy tylko i wyłącznie patelnie na które trzeba było początkowo położyć jakiś tłuszcz aby cokolwiek upiec. Zmieniło to się jak dowiedziałam się z mamą, że mój tata ma raka i potrzebuje odpowiedniej diety. Między innymi beztłuszczowej a co za tym idzie nie mógł nic piec na tłuszczu. I właśnie wtedy musiałyśmy kupić również patelnie na których można było piec bez tłuszczu.

Początkowo było ciężko się przyzwyczaić do takich pieczonych rzeczy które nie posiadały tłuszczu. Ale z czasem przyzwyczailiśmy się. Pamiętam jak pierwszy raz mój tata upiekł sobie na tej patelni jajecznice. Oczywiście trzeba było ją odpowiednio nagrzać a wtedy już normalnie piec tyle, że nie było na niej tłuszczu. Szczerze mówiąc nie za bardzo nam wszystkim smakowała ta jajecznica, ale co było robić. Trzeba było wspierać tatę w diecie i również jedliśmy wszystko pieczone bez tłuszczu. Plusem było to, że moja niespełna wtedy dwu letnia córeczka również jadła potrawy pieczone na tej patelni co dla niej było dużo zdrowsze niż jadła pieczone np. na smalcu.

Czy taka patelnia różni się czymś od tej zwykłej? Niczym ani wyglądem ani grubością dna. Po prostu wygląda identycznie jak inne patelnie tyle, że ma się świadomość, że nie trzeba na nią kłaść żadnego tłuszczu przed pieczeniem. Oj przepraszam różnica jest w cenie 🙂 Jest ona znacznie droższa niż pozostałe, ale cóż trzeba było ją kupić. Na dzień dzisiejszy służy ona nam nadal z tym wyjątkiem, że teraz pieczemy na tłuszczu.

Ważne jest przy tej patelni jak i innych teflonowych aby nie używać nic metalowego podczas przewracania np. kotletów czy też mieszania jajecznicy z tego względu, że niszczymy patelnie. Do tego służy drewniana łopatka, która nie uszkodzi naszej patelni dzięki czemu będzie ona nam służyć długi okres czasu.

Patelnia do smażenia bez tłuszczu

Początkowo było ciężko się przyzwyczaić do takich pieczonych rzeczy które nie posiadały tłuszczu. Ale z czasem przyzwyczailiśmy się. Pamiętam jak pierwszy raz mój tata upiekł sobie na tej patelni jajecznice. Oczywiście trzeba było ją odpowiednio nagrzać a wtedy już normalnie piec tyle, że nie było na niej tłuszczu. Szczerze mówiąc nie za bardzo nam wszystkim smakowała ta jajecznica, ale co było robić.

Trzeba było wspierać tatę w diecie i również jedliśmy wszystko pieczone bez tłuszczu. Plusem było to, że moja niespełna wtedy dwu letnia córeczka również jadła potrawy pieczone na tej patelni co dla niej było dużo zdrowsze niż jadła pieczone np. na smalcu.

Czym rożni się patelnia beztłuszczowa od zwykłej?

Czy taka patelnia różni się czymś od tej zwykłej? Niczym ani wyglądem ani grubością dna. Po prostu wygląda identycznie jak inne patelnie tyle, że ma się świadomość, że nie trzeba na nią kłaść żadnego tłuszczu przed pieczeniem. Oj przepraszam różnica jest w cenie 🙂 Jest ona znacznie droższa niż pozostałe, ale cóż trzeba było ją kupić. Na dzień dzisiejszy służy ona nam nadal z tym wyjątkiem, że teraz pieczemy na tłuszczu.

Ważne jest przy tej patelni jak i innych teflonowych aby nie używać nic metalowego podczas przewracania np. kotletów czy też mieszania jajecznicy z tego względu, że niszczymy patelnie. Do tego służy drewniana łopatka, która nie uszkodzi naszej patelni dzięki czemu będzie ona nam służyć długi okres czasu.

Patelnia beztłuszczowa

Kuchnia jest pomieszczeniem w którym znajduje się najwięcej różnego rodzaju sprzętu. I elektryczny jak i różnego rodzaju naczynia czy też garnki oraz patelnie.

Wszelakiego rodzaju garnki i patelnie są nam niezbędne aby cokolwiek ugotować lub upiec. I właśnie na patelni pieczemy różnego rodzaju potrawy.

Ostatni czasu dużo osób zaczyna przechodzić na kuchnię beztłuszczową. Nie dosyć, że ograniczają tłuszcze w pożywieniu to również schodzą z pieczenia czegoś na oleju roślinnym lub smalcu. A w dzisiejszych czasach jest to możliwe. Kiedyś pieczenie czegoś na patelni bez grama tłuszczu nie byłoby  możliwe, ale dzisiaj dostaniemy patelnie na którym piecze się bez tłuszczowo.

Taka patelnia nie różni się niczym szczególnym od tych zwykłych patelni. Przed upieczeniem czegoś na niej trzeba poczekać aż nagrzeje się bardzo mocno. Podobnie jest z patelniami na których trzeba nałożyć tłuszcz. Pieczemy dopiero wtedy gdy tłuszcz się nagrzeje.

Ja początkowo na takiej patelni beztłuszczowej upiekłam jajecznice. Upiekła się idealnie ale prawda jest taka, że nie był to już ten smak jajecznicy. A dlaczego ją wtedy kupiłam? Nie ja tylko mój tata bo nie mógł jeść nic pieczonego na tłuszczu. Oczywiście przy okazji piekłam różne potrawy dla mojej córeczki, ale również jej nie zbyt smakowały 🙂 Niestety przyzwyczaiła się już do potraw smażonych na smalcu co nie oznacza, że tego rodzaju patelnie są złe.