Ponadczasowe rondle

Ponadczasowe rondle

Pamiętam czasy, kiedy byłam małym dzieckiem i piłam zwykłe gorące mleko z miodem. Nie było wtedy jeszcze modyfikowanych, wzbogaconych o niezbędne witaminy. W pamięci utknął mi szczególnie garnek, w którym gotowane było głównie mleko. Mimo upływu tylu lat wciąż funkcjonuje on do dziś. Ów garnek to po prostu rondel.

rondel

Znajdziemy go w każdym gotowym zestawie garnków. Słynie on głównie z gotowania mleka. Nie wiem czemu akurat w rondlu tak dobrze się je gotuje.

To co w nich charakterystycznego to długa rączka, podobna jak ta, która posiada patelnia. Cała reszta niczym nie różni się od zwykłego garnka. Chyba, że kupujemy specjalny rondel przeznaczony tylko i wyłącznie do gotowania wspomnianego mleka. Wtedy dno jego wyścielone jest specjalną powłoką, która nie przypala i pozwala uniknąć jego kipnięcia. Reszta zwykle składa się ze stali nierdzewnej. Przeznaczone są do wszelkiego rodzaju kuchenek, nawet tych indukcyjnych.

rondel

Mnie osobiście bardzo prowokuje ten wystający, długi uchwyt. Co prawda w trakcie gotowania sprawdza się rewelacyjnie, poprzez minimalne ryzyko poparzenia. Kiedy jednak muszę ulokować go w szafce, ta rączka doprowadza mnie do szewskiej pasji, bo przez nią wymagają więcej miejsca. Na szczęście podczas ostatnich moich wędrówek po marketach zauważyłam, iż problem z przechowywaniem rondli został rozwiązany. Wiele z nich ma bowiem zdejmowaną rączkę.

Rondle z pewnością można uznać za garnki uniwersalne, ponadczasowe. I co więcej nie widać końca ich fenomenu, bowiem nawet najwięksi producenci garnków wciąż je ulepszają i wprowadzają do nowych ofert. Można by zatem powiedzieć, iż przyszłość należy do rondli:)